Фимоза

/Фимоза

Фимоза

Фимозата представлява стеснение на кожичката (перпуциум) покриваща главичката на пениса.  Перпуциумът същност е съставен от два листа кожа една до друга, което позволява плъзгането на главичката свободно и заголването й при ерекция. Състоянието е нормално при всяко момче до 2-3 годишна възраст , като според някой специалисти това помага именно в тази възраст за да попречи на инфекциите на отделителната система.

Фимозата след тази възраст пречи на момчето както в осъществяването на полов контакт, така и в поддържането на съответната хигиена, като създава условия за тежки инфекции както на кожата в областта (баланит) така и на отделителната система.

Рядко, но фимозата може да се появи и в зряла и късна възраст ( придобита фимоза) най-често това е следствие от диабет. Фимозата може да е проява и на кожни заболявания като склеротичен дерматит, лихен, склеродермия и пр.

Състоянието има различни степени, при някои момчета кожния пръстен е стеснен до степен, която позволява заголването на голяма част от главичката, като покрита остава само най-долната. При последните обикновено в не еректирало състояние, перпуциума може да бъде изтеглен без проблем. При  други фимозата е толкова тежка, че не позволява заголването на главичката нито в нееректирало, нито в еректирало състояние.

При използване на сила за заголването на главичката при момчета с фимоза е възможно тя да не може да бъде върната обратно. Състоянието се нарича парафимоза и изисква оперативно спешно лечение, поради опасност от исхемия ( недостиг на кислород и хр.вещества) до тъканите над насилствено издърпана кожичка.

 

фимоза 1

 

Лечение

Именно заради това, лечението на фимозата е единствено оперативно. Съществуват различни техники. Някой от тях ( дормосцизио) само разцепват кожичката, така че да може главичката на пениса да бъде свободно заголена при ерекция. Въпреки това, често няколко месеца след операцията поради образуването на съединителна тъкан на мястото на разреза се образува същият проблем наново.

Най-честото предпочитано решение у нас и други страни е обрязването ( циркумсцизията) разбира се по оперативен път, като какъвто и да подхода винаги се цели естестичното зашиване на външия и върешен лист на перпуциума. Обрязването представлява премахване на перпуциума, така главичката остава свободна както в еректирало, така и в нееректирало състояние. Операцията може да се извърши както с местна ( локална ) анестезия, така и др вид техника ( спинален блок, венозна анестезия и т.н).

След операцията зарастването трае около 10- 14 дни, като след това част от сетивността на главичката на пениса е изгубена.

Обрязване и култура

В много държави ( Израел, Турция, САЩ, Канада и др.) обрязването е задължителна част още при раждането на момчето. Понякога е част от религиозен ритуал. Въпреки това, интервенцията е рискова, затова извършването и извън медицински заведения е опасно.

Обрязване и здраве.

Според доклад на СЗО за 2015 г. обрязаните мъже имат по-нисък риск от развитие на сексуално предавани инфекции ( ХИВ/СПИН) спрямо необрязани такива. Едно от обясненията за това е, че именно клетките които първи могат да прихват вируса се намират в перпуциума.

Обрязване и секс

Според някой източници поради малко по-намалената чувствителност на главичката, сексуалният акт при необрязани мъже трае по-дълго. Сигурни научни доказателства за това няма. Циркумсцизията като метод за лечение на преждевремнна еякуация ( преждевременно  семеизвхърляне) е недоказан и непрепоръчан метод.

Автор: Костадин Костадинов

2017-01-15T20:14:17+00:00