/Тестостерон- значението му за мъжете и тяхното здраве

Тестостерон- значението му за мъжете и тяхното здраве

Тестостерон – хормонът, който прави мъжете – мъже. Той стимулира растежа на пениса и скротума, играе жизненоважно значение за производството на сперматозоиди, контролира разпределението на мазнините в тялото, увеличава растежа на космите и тялото, анаболизира мускулите, създава по-голяма костна плътност и придава на мъжете формата и атрибутите, които свързваме с мъжествеността.

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон и принадлежи към група други мъжки полови хормони, известни като андрогени, които включват дихидротестостерон (DHT) и дехидроепиандростерон (DHEA). Мъжете и жените произвеждат тестостерон и DHEA, но мъжете създават около десет пъти повече тестостерон сравнено с жените.

Тестостерон

Защо ниското съдържание на тестостерон има значение?

Ниският тестостерон има отрицателно въздействие върху почти всяка голяма система в мъжкото тяло, включително инсулинова резистентност, затлъстяване, по-кратък живот и сърдечно-съдови заболявания. Някои от симптомите на нисък тестостерон са: трудност при запазване на ерекция, загуба на коса, умора, проблеми с паметта, загуба на мускулна маса и трудности при натрупване на мускули, намалена костна плътност, увеличаване на телесните мазнини и трудност при опитите за изгаряне на тези мазнини.

Признаците и симптомите за нисък тестостерон не се проявяват внезапно и могат да отнемат време за изграждане. Ето защо симптомите могат лесно да бъдат игнорирани в продължение на месеци или дори години.

За съжаление повечето мъже чакат, докато не се развият някои от тежките признаци и симптоми, обикновено свързани с либидото и еректилната дисфункция, преди да предприемат действия за подобряване на тестостерона. Освен тези симптоми, по-ниският тестостерон е свързан със сърдечни заболявания, по-голям риск от депресия, проблеми с паметта, метаболитни нарушения,  диабет и остеопороза.

Тестостерона е от изключителна важност за здравето на мъжа. Ако попитаме повечето мъже, каква е ролята на тестостерона  в нашето тяло, те най-вероятно ще отговорят, че изгражда чист мускул и помага за повишаване на либидото. Докато всичко това е вярно, неговите ползи достигат доста повече от това. Здравите тестостеронови нива са от критична важност за борбата с депресията, поддържането на кръвната захар, сърцето и костите и предпазването от метаболитни синдроми, както и да ни държи жизнени през целият ден. Всъщност, с изминаване на годините, тестостеронните нива на мъжа спадат с около 1-2% всяка година след 40 годишна възраст. Изглежда че тендециите с ниските нива на тестостерон са много по-разпространени от предишните години, което е в резултат от модерния начин на живот, който водим.

Причини поради които вашите нива на тестостерона могат да са ниски:

1. Високи нива на мазнини в коремната област

Ако имате значително затлъстяване в коремната област, то тогава не са ви нужни тестостеронни стимуланти, а трябва просто да отслабнете. Мазнините по корема засилват активността на ензима наречен ароматаза, който кара вашият безценен тестостерон да се преобразува в естроген и е основна причина за ниските му нива.
80% от нивата на естрадиола в кръвта произхождат от процеса на “ароматизиране”, което подтиска линията на ”хипоталамус-хипофиза-тестиси” като по този начин намалява регулирането на естественото производство на тестостерон. За да стимулирате тестостерона, трябва да се сбогувате с биреното шкембе.

 2. Хипер инсулинемия

Ако сте с наднормено тегло и имате значителни коремни мазнини, ще имате не само ароматазна активност и системни възпаления, което увреждат здравословното производство на тестостерон, но и хронично високо ниво на кръвна захар и инсулин. Най-често това се дължи на прекомерния прием на въглехидрати и захари (и в крайна сметка на голям калориен излишък). Високите нива на инсулина ще изместят тестостероновата продукция към андростедион, много по слаба форма на тестостерон, която заема “паркинг местата” на рецепторите, които вашият тестостерон бил иначе взел. Тъй като е примамливо, някои хора могат да потърсят бързо решение с тестостеронови стимуланти, но най-добрият залог е просто да започнете загуба на тегло. Опитайте да приемете диета с ниско съдържание на въглехидрати, добавяне на по-бавни, непрекъснати и интензивни интервали за тренировка (HIIT), както и тренировки за цялостно съпротивление на тялото, съсредоточени върху комбинираните движения, за да се постигне калориен дефицит.

 3.Липсата на сън

sleep problemНе само високото ниво на мазнини може да източи запасите ви. Сънят е едно от най-мощните и често пренебрегвани оръжия за увеличаване нивото на вашият тестостерон, а най-хубавата част е, че е напълно безплатен. Средностатистическият човек получава около шест и половина часа сън на нощ, а почти 30% от населението получава по-малко от шест през нощта. Това е сериозен проблем, ако се борите с лоша мускулна маса, настроение, либидо или цялостно здраве. С напредването на възрастта вашето общо време на сън е независим предиктор или сутрешното ниво на тестостерона, нараства успоредно с общия сън до приблизително осем часа на нощ. Накратко, колкото повече сън получавате, толкова по-добри са нивата на тестостерона.

Дори при здрави млади мъже липсата на сън е основен убиец на тестостерон. Вестникът на американската медицинска асоциация наскоро установи, че здравите мъже (на средна възраст от 24 години), които спали само пет часа на нощ в продължение на една седмица, получават 10-15% тестостеронно понижение. Ако искате да рестартирате нивата, препоръчителни са най-малко 7-9 часа на нощ и добавете няколко дрямки (30 или 90 минути), за да увеличите общия си седмичен период на сън. За спортисти, които тренират активно, експертите смятат, че 70 часа сън на седмица са достатъчни.

Сънят е едно от най-мощните и често пренебрегвани оръжия за увеличаване нивото на вашият тестостерон, а най-хубавата част е, че е напълно безплатен.

4.Висок стрес

stressed manМодерният ни начин на живот, който е свързан с непрекъснато „движение“, е в противоречие с нашето еволюционно желание за почивка и възстановяване. Кортизоловият хормон на стрес се получава от същите хормонални блокове като тестостерон, затова ако изгаряте полунощното масло и останете късно, вероятно ще го направите за сметка на вашия скъп тестостерон.

Тренирането също причинява стрес и в научната литература е установено, че ниският тестостерон е често срещан симптом на претрениране.  Подобни ефекти се появяват, ако работите дълги часове, прекарвате прекалено много време пред екрана или не се наспивате достатъчно. Стресът също така влошава кръвната захар и инсулиновия контрол, като ви предразполага към цялото наддаване на тегло, коремната мастна тъкан, хроничното възпаление и хипер-инсулинемията, споменати по-горе.

За да компенсирате стреса, избягвайте прекомерния прием на кофеин (особено преди обяд), намалете или елиминирайте алкохола вечер и намерете време за вас (5-15 минути), за да медитирате, релаксирате или просто да останете на сами със себе си без телефони, работа или други.

5.Недостиг на хранителни вещества

hranitelni vestestvaМикронутриенти като цинк и витамин Д са от решаващо значение за производството на тестостерон, а често срещаните недостатъци се дължат на диети с високо съдържание на зърна, дисфункция на кръвната захар, приемането на алкохол и липса на слънчева светлина.Само защото приемате тези добавки не означава, че ще увеличите нивото на тестостерона. Изследване показва, че добавянето на цинк може да увеличи серумните нива на тестостерона, но едва само при недостатъка на такъв.

За да обобщим: микронутриентите могат да ви помогнат да вкарате тестостерона в правилната посока, но те не са с по-високо значение от това да имате добро тегло, адекватен сън и стрес под контрол. Именнно те са главната цел за постигане и регулиране на нужните нива на тестостерон.

By | 2017-07-03T20:17:56+00:00 юни 23rd, 2017|статии за спорт|0 Comments