Простатит

/Простатит

Простатит

Какво е простата?

Простата или простатна жлеза , представлява плътно тяло с формата на кестен, което се разполага под пикочния мехур,обхващайки началната част на пикочния канал. Тя е жлезен орган , а нейният секрет влиза в състава на спермата. През жлезата преминава пикочния канал, разделящ я на по-голяма задна и по-малка предна част. Като орган на половата система, простатата е понадлежаща на известни възрастови промени. У деца представлява малко тяло, в което преобладава мускулната тъкан. След пубертета нараства и достига крайните си размери. В старческа възраст настъпва обратно развитие на жлезата.    

 

Какво представлява   простатитът?           

Простатитът е едно от най-разпространените заболявания при младите мъже. Според световни данни той засяга около 9 % от тях, което означава, че един на всеки 11 мъже, поне вeднъж път през живота си ще се сблъска с това заболяване. Неговото диагностициране и лечение създават значителни затруднения, и много често надеждата за дифинитивно и тотално излекуване си остават една химера. Това е така, поради това, че всички видове простатити (остър, хроничен, възпалителен) се представят с много сходна клинична картина, включваща симптоми като затруднено уриниране, тазова болка, проблеми с еякулацията и ерекцията, които често наподобяват друго заболяване.                      

пикочен мехур 1                                            

Класификация:                                                                     

 1. Остър бактериален простатит
 2. Хроничен бактериален простатит
 3. Хроничен тазов болков синдром (ХТБС):

а) Възпалителен – при доказване на левкоцити в еякулата и/или простатния секрет и/или в урината.

б) Невъзпалителен – при липса на левкоцити в еякулата и/или простатния секрет и/или в урината

 1. Асимптоматичен инфекциозен простатит                                                                                                                                                                           

Симптоми:                                             

 1. Болка в :
 • простатати/перинеума 46%
 • тестисите 39%
 • пениса 9 %
 • пикочния мехур 6%
 1. Често уриниране
 2. Затруднено уриниране, със слаба струя и усилие от страна на пациента
 3. Болка и парене по време на уриниране.

 

Диагноза

Най-важното изследване, за диагностицирането на бактериалния простатит е количествено микробиологично изследване на урина, еякулат и простатен секрет както и съответното микроскопско изследване на последните, с цел търсене на левкоцити в тях, по повод на нововъведената концепция за ХТБС.  

Важно е да споменем, че безразборните и непредпазени сексуални връзки, както и аноректалните сношения без употреба на презерватив, са основната причина за разпространение на заболяването сред младите мъже в активна полова възраст, и за съжаление долната граница засяга все по-млади и по-млади мъже, включително и деца.

Лечение

Лечението на простатита много често е подценявано, както от лекарите, така и от пациентите, и една от причините за хронифициране на заболяването е недолекувания остър простатит. Почти всеки неправилно лекуван уретрит или остър простатит хронифицира. Трябва да се спазват трите основни постулата – подходящия препарат, в подходяща доза, за оптимален срок. Терапевтичния процес може да се подпомогне и от допълнитерни медикаменти и процедури като например :     

 • прилагането на алфа-блокери
 • хормонотерапия
 • хипертермия, чрез т. нар. Трансуретрална Микровълнова Термотерапия (TUMT).
 • простатен масаж                                                     

През последните години в лечението на хроничния простатит много успешно се използват и нови методи за физикална терапия като високоинтензивен лазер и електроакупунктура.                                                             

 

 

 

 

2017-02-26T16:51:28+00:00