Артериална Хипертония

/Артериална Хипертония

Артериална Хипертония

Какво е артериалната хипертония ?

Когато става въпрос за заболявания при мъжете, много често дискутирани са бенигнената хиперплазия на простатата, причиняваща проблемно уриниране, рак на тестисите и редица венерически заболявания характерни за мъжете с по-активен полов живот. Но докато тези заболявания са доста значими сами по себе си, далеч не са най-голямата заплаха за мъжкото здраве. Вярно е че протичането им е проблемно и много нарушава нормалния начин на живот, но техните симптоми са явни и лесно забележими. В сравнение с тях оплакванията от високо кръвно налягане могат да се оприличат с тези при стреса, при липсата на здравословна храна, при злоупотреба с алкохол или цигари, при прекомерно излагане на шумове и други дразнители.Това прави артериалната хипертония една много голяма, невидима заплаха с тежки и често необратими последици, особено при мъжете, при които заболяванията на сърдечно съдовата система се срещат на сравнително ранна възраст – над 45 годишна възраст.


Артериалната хипертония или високото кръвно налягане като самостоятелен синдром представлява постепенно, постоянно и необратимо повишаване на стойностите – били те горни, долни или комбинирано – на артериалното налягане над общоприетите норми (100-140 mmHg за горна граница и 60-90 mmHg за долна). Този процес започва в сравнително ранна възраст (20-30 години) протича в продължение на месеци или години, има хроничен характер и най-често генетична предиспозиция. Предполагат се най-различни механизми на възникването му, като нито един от тях не е единодушно приет като основен. Разбира се АХ може да е следствие от други заболявания, но тогава произхода на синдрома е известен и се взима предвид при лекуването на основното заболяване.

Какви са симптомите?


Основните оплаквания, които насочват пациента към тази „болест“ са следните: повишено кръвно налягане, оплаквания от страна на главата, от страна на сърцето и проблеми с бъбреците.
Налягането всеки може да си следи с апарат за кръвно налягане вкъщи или по време на преглед при лекар, като за да се постави диагноза „Артериална Хипертония“ трябва отчетените стойности да са над нормалните приети при 2 или повече отделни посещения при лекар.  
Основното оплакване от страна на главата е главоболието. То може да е дифузно и да обхваща цялата глава или да е локализирано в тила или челото. Може също да е обвързано с определен час или ден, да е провокирано от лоши фактори на околната/работната среда, както и от преумора и стрес. В допълнение към това също може да има световъртеж, причерняване, нарушено зрение, шум в ушите, гадене и повръщане.


В по-напредналия стадий болестта се изявява и в личностни отклоненения- лесна избухливост, изнервеност, апатия, отслабена памет, промени в походката, нарушен сън и други.
Измененията в сърцето и бъбреците настъпват с времето и се проявяват в по-късни стадии на заболяването. Променя се както помпената функция на сърцето, така и неговото изхранване. Артериите развиват атеросклероза и това допълнително допринася за циркулаторните нарушения. Това се проявява като болка в гърдите, т.нар „Гръдна Жаба“ или стенокардия, както и остър инфаркт на миокарда, които са острата проява на исхемична болест на сърцето, още едно усложнение на артериалната хипертония. Друго следствие е хипертрофия (уголемяване) на лявата страна на сърцето, в опит да се компенсират повишените изисквания на организма.  


Бъбреците също могат да пострадат много от АХ, като за проблемите с тях може да се съди по долните граници на кръвното налягане – ако те превишават 115-120 mmHg. Промените са най-вече свързани с уринното съдържание и се установяват при лабораторни изследвания на урината.
Лечението на Артериалната хипертония е съответно медикаментозно и е строго индивидуално за всеки пациент. Основно се използват дуиретици и калциеви антагонисти за контролиране на течностите в организма.

Лечение

От гледна точка на профилактика има много подходи, които могат да допринесат за по-благоприятно развитие, ако не за излекуването на АХ. Значението на този метод на лечение се крие в ограничаване на неблагоприятните въздействия на околната среда, за да може да се осигури по-добро развитие и обновяване на организма. В крайна сметка кръвното налягане е нещо, което се увеличава с възрастта, но при правилно спазване на някои прости правила този процес може да се забави и отложи за по-късна възраст. Основната причина за появата на високо кръвно налягане е задържането на течности, в резултат на което организмът реагира със свиване на съдовите (артериалните) стени, в което всъщност се изразява хипертонията.
Има два вида фактори, които оказват влияние върху кръвното налягане – такива, които го повишават и такива които го понижават.


Тези фактори, които повишават кръвното налягане се приемат за неблагоприятни. Затова профилактиката в случая се изразява с повишено внимание при консумирането на солени изделия, сладки храни и някои течности. Соленото и сладкото променят осмотичното налягане (съотношението вода/разтворени вещества) и това води до повишено задържане на течности в организма. Освен че това е основен начин за повишаване на налягането, също така причинява дискомфорт, чувство за подутост, отоци под очите, около челото, по ръцете и краката. Това може да се получи при консумирането на различни видове соленки, сирена и кашкавали, всякакви видове полуфабрикати, осолени меса, чипсове, снаксове и други.
Друг начин за задържане на течности е консумирането на прекалено много сладки храни, както и на течности с изкуствено добавена захар в тях като кола, студени чайове, сокове (в това число и някои фрешове), алкохол. Всяка течност, която не е чиста вода е осмотично активна и няма значение в какво количество се консумира задължително част от нея ще се задържи в организма и няма да може да се изхвърли. Макар алкохолът да разширява съдовете, течностите, които задържа в организмът със себе си имат обратен ефект при продължителна и честа употреба.
Освен храненето, за повишаване на кръвното налягане голямо значение има и тютюнопушенето. То е един от основните фактори за образуването на атеросклеротични плаки и развитието им. Това също може да доведе до повишаване на кръвното налягане поради механично запушване на съдовете от плаките и тромбите, които ги усложняват. Влияние оказва и наднорменото тегло, което е резултата от неправилно обработените мазнини (заради алкохола и цигарите) и задържаните течности (неправилно хранене).


Към факторите, които понижават кръвното налягане, т.е благоприятните фактори са съответно повишената физическа активност и здравословното хранене.Не всеки е склонен да спортува или да яде според оформен режим, но всеки може да се погрижи за превенцията на това опасно заболяване с няколко много прости действия. Първото нещо, което може да направи е да ходи повече – дори само 40 минути енергично ходене на ден намаляват риска от развитие на АХ. Също така повишеният прием на минерали – калции, калий и магнезий, значително подобрява сърдечната и мускулната функция и понижава рискът от повишаване на налягането. Замяната на наситените мастни киселини с омега 3 мастни киселини (налични най-вече в риба и ядки) също допринася за по-ниски стойности на кръвното налягане.

 

Автор: Яна Коцева

2017-06-11T14:42:43+00:00